Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

16 Ağustos 2013 Cuma

Burun Kanaması


Burun Kanaması

Burun
Burun kanamaları daha çok 2-10 yaş arasında çocuklarda ve 50 yaş üzerinde erişkinlerde görülür. Kanamaların çoğu burunun ön kısmından ve her iki burun deliğini ayıran, septum adı verilen bölmenin üzerindeki ince damarlardan olur. Bu damarlar güçlü bir burun temizleme, parmak teması, veya havanın kuruluğu sonucunda zedelenerek kanayabilir. Burun kanamaları tekrarlayabilir; tekrarlamalardan sorumlu olan bazı hazırlayıcı faktörler vardır: Allerji , enfeksiyonlar, kuruma, burun karıştırma Şiddetli sümkürme Kan hastalıklarına bağlı pıhtılaşma bozuklukları
Bazı ilaçların kullanılması (aspirin, ağrı kesici ve anti-inflamatuarlar, kumadin gibi) Yüksek tansiyon Burun ve kafa kaidesi kırıkları Burun içindeki damar anomalileri Burun ve sinüs tümörleri Burun kanaması tekrarlıyorsa nedenini ortaya çıkartmak için bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanının muayenesi gerekir. Bu muayenede doktorunuz kanamanın yerini görmeye ve nedenini bulmaya çalışacaktır. Bunun için burunun dar bölgelerinin endoskop adı verilen optik aletlerle incelenmöesi gerekebilir.
  Tedavi: 

Burnun ön kısmından olan kanamalarda yapılması gerekenler : 

  Sakin davranmaya çalışın. Başınız kalbinizden daha yukarı seviyede olmalıdır. Bu nedenle yatmayın, dik posizyonda oturun. Kanın arkadan boğazınıza akmaması için öne doğru eğilin. Baş ve işaret parmaklarınızı kullanarak burun kanatlarını ortada birleşecek şekilde sıkın ve 5-10 dakika bırakmayın. Sıkmanız gereken kısım burnun yumuşak olan alt kısmıdır; burnun üst kısmındaki kemiğe baskı uygulamanın hiç bir yararı yoktur. Burun çevresine ve yanakların üzerine bir torba içinde kırılmış buz uygulayın. Oturur pozisyondayken önde burun deliklerine gelmeyen, ancak genizden boğaza akan kanamalar da olabilir. Bu tür kanamalar çoğunlukla yüksek tansiyonu olan yaşlı erişkinlerde görülür, durdurulması daha zordur ve çoğunlukla hekim müdahalesi gerektirir. 
  Burun kanamalarını durdurmak için iki yöntem vardır: 

  Koterizasyon: Kanayan damarın kapatılmasını ve içinde pıhtı oluşmasını sağlayan koterizasyon işlemi için gümüş nitrat gibi kimyasal maddeler, elektrik akımı, radyo dalgaları veya laser ışınları kullanılabilir. 

Tampon: Kanama üzerine tamponla baskı uygulamak için doktorunuz gazlı bez, sentetik sellülöz vb maddelerden üretilmiş tamponlar veya şişirilebilen özel balonlar kullanabilir. 

  Burun kanamalarının tekrarlamasını önlemek için : Oda havasını bir buhar makinesi ile nemlendirin. Burun içini fizyolojik serum damla veya spreylerle nemlendirin. Çocuklarda burun karıştırmayı önleyin ve tırnaklarını kısa tutun. Sigara içmeyin ve içilen yerlerde durmayın.

Kaynak : http://www.kristalkalp.com/burun-kanamasi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder