Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

18 Şubat 2013 Pazartesi

Trafik ve İlkyardım


Trafik ve İlkyardım

Trafik Ve İlkyardım Uygarlık, gün gectikce gelişmektedir. Bu gelişmeler kuşkusuz ulaşım alanında da en ileri düzeydedir. Trafiğe her gün cok sayıda yeni ve değişik özelliklerde taşıtlar cıkmaktadır. Kentlerin nüfusunun ve kentlerdeki taşıt sayısının az olduğu eski dönemlerde “trafik” diye bir sorun yoktu. Nüfusun hızla artması, taşıt sayısının giderek coğalması trafik sorununu da beraberinde getirdi. Böylece “trafik kuralları” ortaya cıktı. Taşıt sayısının coğalması, yolların ihtiyacları karşılayamaması, her gün yeni sürücülerin trafiğe cıkması, kaza ve tehlikelerin coğalmasına yol acmaya başladı.

Çünkü ceşitli ihtiyaclarımızı karşılamak icin sokağa, caddeye cıkıp yürümek ya da araclarla gitmek zorundayız. Bu sırada bilgisiz ve dikkatsiz sürücüler, kurallara uymayan yayalar nedeniyle, her an bir kaza görülmekte, bunun sonucunda da insanlar yaralanmakta, sakat kalmakta ya da yaşamını yitirmektedir. Kazaların temel sebebi eğitim eksikliğidir. Doğal ve teknik nedenlere dayalı kaza sayısı azdır. Yayaların dikkatsizliği, sürücülerin iyi yetiştirilmemesi de önemli sorunlar yaratmaktadır. Bu trafik sorunlarını cözümlemek icin ilk calışmalar Avrupa’da başlatılmıştır. Ülkemizin de üyesi olduğu “Trafik Konseyi” halen calışmakta, soruna cözümler üretmektedir. Ülkemizde trafik sorunlarına cözüm getirmek amacıyla “Trafik Haftası” düzenlenmiştir. Hafta boyunca trafik konusunda halkı eğitmek icin cok değişik etkinliklerde bulunulur.Okullarda cocuklara trafik kuralları tanıtılır, kurallara uyma gereği anlatılır. Şehirlerde ceşitli sergi ve gösteriler düzenlenir. Önemli olan, bu etkinlikleri sadece “Trafik Haftası” ile sınırlandırmayıp tüm yıla yaymak, kazaları önlemek icin toplumu sürekli eğitmektir.
TRAFİK POLİSİ a) Yolun trafiğe acık olması durumu: Polisin duruş pozisyonuna göre sağ ve sol tarafındaki yollar trafiğe acıktır. Trafik polisi, her iki kolunu ya da kollarından birini yere paralel olarak yanlara acık tutmuş olabileceği gibi, her iki kolunu aşağıya bırakmış da olabilir. b) Yolun trafiğe kapalı olması durumu: Polisin duruşuna göre ön ve arka cephesinde kalan yollar trafiğe kapalıdır. Bu duruş pozisyonunda trafik polisinin her iki kolu ya da kollarından birisi yere paralel olarak yanlara acık olabileceği gibi her iki kolunu aşağıya bırakmış da olabilir. c) Yolun bütün yönlere kapalı olması durumu: Trafik polisi, kollarından birini yukarıya kaldırmış, diğerini aşağıya bırakmışsa, yolun bütün yönlere kapalı olduğu anlamındadır. Bu durumda sürücüler trafik polisinin ikinci bir yön değiştirme hareketini beklemeleri gerekir. TRAFİK IŞIKLARI Trafik lambaları, yaya gecitlerine, okul yakınlarına, ortak alanlarda taşıtların ve yayaların yolu hangi sırayla kullanacaklarını düzenlemek amacıyla yerleştirilmiştir. Trafik lambalarında üc renk vardır: Kırmızı , sarı , yeşil. En kısa süreli ışık, sarıdır. Süresi üc saniyedir. Kırmızı ve yeşil ışıkların süreleri trafik yüküne göre ayarlanır. a) Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu gösterir. Kırmızı ışık yanınca yaya gecidini kapamadan durulur. Sağa ya da sola dönüşün serbest olduğunu gösteren oklu ışık varsa, okun gösterdiği yöne dönüş yapılabilir. Sadece kırmızı ışık yanıyorsa, kesinlikle yeşil ışığın yanmasını beklemek gerekir. b) Yeşil ışık: Yolun trafiğe acık olduğunu gösterir. Geciş, sağa, sola dönüş yapılabilir. Dönüş sırasında yaya gecidindeki yayalara yol vermek gerekir. c) Sarı ışık: Uyarı ışığıdır. Kırmızı ışıkla birlikte yanıyorsa, yolun trafiğe acılacağını bildirir.
Sürücüler harekete hazır konuma gelmelidir. Yeşil ışık yanınca da gecilir. Sarı ışık, yeşil ışıktan sonra yanınca yolun trafiğe kapanacağını bildirir. Sürücü, az sonra kırmızı ışığın yanacağını düşünerek emniyetle durabilecek mesafede ise, yaya gecidini kapamadan durmalıdır. Sürücü, sarı ışığın yandığını görünce emniyetle duramayacak kadar kavşağa yaklaşmışsa normal olarak gecişini tamamlamalıdır. YAYALAR İLE İLGİLİ KURALLAR Yaya ve okul gecitlerinde dikkatli olunmadığı zaman, büyük tehlikeler meydana gelebilir. Bunu önlemek icin sürücülerin ve yayaların uyması gereken bazı kurallar vardır: Sürücülerin uyacağı kurallar: 1. Aracın hızı azaltılmalıdır. 2. Gerektiği zaman fren yapmaya hazır olunmalıdır. 3. Özellikle okul gecitlerine yaklaşırken karşıya her an bir öğrenci cıkabileceği hesaba katılmalı, cok dikkatli olunmalıdır. 4. Gecitte durulur. Yayaların ve öğrencilerin güvenle gecmeleri beklenir. 5. Bu tür gecitlerde okul taşıtı ya da arac varsa gecilmemelidir. 6. Yaya gecitlerinde durup yayalara yol verirken soldan gelip gecitte durmadan gecen araclar varsa, önden gecen yayalar, korna ya da el hareketi gibi yollarla uyarılmalıdır. 7. Yaya gecidinde durarak yayalara yol veren taşıtların solundan gecilmez, arkasında durup beklemek gerekir. Yayaların uyacağı kurallar: 1. Yayalar daima kaldırımdan yürümelidir. 2. Yaya kaldırımı yoksa yolun solundan yürünmelidir. 3. Trafik polislerinin uyarılarına, işaretlerine uyulmalıdır. 4. Trafik lambalarının olduğu yerlerde yeşil ışık yanmadan, yol bomboş olsa bile gecilmemelidir. 5. Lamba ve trafik polisi yoksa önce sola, sonra sağa, tekrar sola baktıktan sonra yol uygunsa karşıya gecilmelidir. 6. Duran taşıtın önünden, arkasından gecilmemelidir. 7. İyice durmadan otobüs, minibüs, taksi gibi taşıtlardan inmemelidir. 8. Hareket etmiş bir taşıta binmeye calışılmamalıdır. 9. Taşıtlara hicbir şekilde tutunulmamalıdır. 10. Taşıtlarda kapıya yaslanmamalı, pencere ve kapılardan eller, kollar, başlar cıkarılmamalıdır 11. Taşıttan inince hemen koşmamalı, indiğimiz taşıt uzaklaşmadan karşıya gecilmemelidir. 12. Taşıtlara sırayla binmeli, duran taşıtlardan da sırayla inilmelidir. TRAFİK KAZALARI ve İLKYARDIM Trafik kazalarını önlemek icin ne kadar uğraşılsa da, kampanyalar acılsa da kazalar önlenememektedir. Her gün ceşitli sebeplerle meydana gelen kazalarda pek cok insan can vermekte, sakat kalmaktadır. Milyarlarca liralık da maddî hasar ortaya cıkmaktadır. Üzülerek belirtmek gerekir ki Türkiye, dünyada en cok trafik kazası yapılan ülkelerin başında gelmektedir. Sürücülerin bilincsizliğinden kaynaklanan kazaların coğunda ölüm olayları hemen görülmez. Kaza gecirenler coğunlukla sağ olarak kurtulur. Ancak onlara hemen yardım edilmesi gerekir. Kaza yerinde zamanında yapılacak yardımlar coğunlukla hayat kurtarır. Bunun icin önce sürücülerin, vatandaşların eğitimli olması; sonra da teknik önlemler devletce, ceşitli kurumlarca alınmalıdır.
Trafik kazalarında yapılacak ilk yardımın aşamaları şöyle sıralanabilir: 1. Kaza yerinde hemen emniyet önlemleri alınmalıdır. Kaza yerinde emniyetli bir yerde durulmalı, gerekli işaretlemeler hemen yapılmalıdır. 2. Kaza gecirenler elverişli şekilde aractan cıkarılmalıdır. Aractan cıkarılma sırasında kaza gecirenin omurga ekseni korunmalı, onu emniyetli bir yere taşımalıdır. 3. Kaza gecirenlere olanaklar ölcüsünde ilk yardım uygulanmalıdır. Kanaması olanlara, şoka girmek üzere olanlara, solunumu ve kalbi duranlara öncelik tanınmalıdır.. 4. Gereken yerlerle haberleşme sağlanmalıdır. İlgili yerlere kısa ve anlaşılır bir mesaj iletilmeli; kaza yeri, yaralıların durumu ve sayısı belirtilmelidir. Türkiye’nin her yerinde trafik kazaları icin Hızır Acil Servis telefon numarası:(077) dir. 5. Kaza gecirenler dikkatli taşınmalıdır. Taşımada daima sedye kullanılmalı, taşınan kişinin başı hareket yönünde olmalıdır. Merdivenden cıkarken veya inerken baş daima yukarıda olmalıdır. 6. İlk yardım kurallarını hic bilmeyen, sağlık konusunda bilgisi olmayan kişiler sunî solunum, kalp masajı gibi bilgi ve uzmanlık gerektiren müdahaleler yapmamalıdır.
KONUŞMA METNİ Sevgili Arkadaşlar! Trafik denilince aklımıza taşıtlar gelir. Oysa trafik, sadece taşıtlardan ibaret değildir. İnsanlar ve hayvanlar da trafiği oluşturan olgular icindedir. Taşıtların, insanların ve hayvanların, yollar üzerindeki her türlü hareketlerine trafik diyoruz. Hızla artan taşıt sayısıyla birlikte, trafik sorunu da artmıştır. Ülkemizde her yıl binlerce insan trafik kazalarıyla hayatını kaybetmektedir. Trafik canavarıyla mücadele etmenin tek yolu, trafik kurallarına uymaktır. Bilgisiz ve cahil insanlar, trafik kurallarına uymayarak ölen insan sayısının artmasına sebep olmaktadır. Trafik Haftası, trafik kurallarının anlatılmasında önemli bir zaman dilimidir.
Trafik kurallarını öğrenerek ve cevremizdeki insanlara öğreterek, bu haftanın amacına ulaşmasına yardımcı olabiliriz. İsterseniz, uymamız gereken trafik kurallarından bazılarını hatırlayalım: Cadde ve sokaklarda yaya kaldırımlarından yürümeli, karşı kaldırıma yaya gecitlerinden gecmeliyiz. Karşıdan karşıya gecerken, önce sola, sonra sağa ve tekrar sola bakarak gecmeliyiz. Trafik polisinin olmadığı yerlerde, trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmeliyiz. Üst gecit olan yerlerde mutlaka üst gecidi kullanmalıyız. Taşıtlara asılmamalı ve taşıtlar durmadan inip binmemeliyiz.
Taşıtların sağından inip binmeliyiz. Taşıt pencerelerinden kollarımızı ve başımızı cıkarmamalıyız. Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından gecmemeliyiz. Hepinize kazasız günler diliyorum… GÜZEL SÖZLER Hayatımız en büyük hazinedir. Çiğnemezsen kuralı, ne ölü olur ne yaralı. Dikkatsizlik ihmali, ihmal de tehlikeleri doğurur. Kücük bir ihmal, en büyük felaketi doğurabilir. Kazaları ihmaller, ihmalleri de uzak sanılan ihtimaller doğurur. Bir an dikkatsizlik, ömür boyu pişmanlık. Bir damla alkol, bin damla kan! Trafik canavarı olma! Kaza geliyorum demez. Kaza en pahalı cezadır. Acele giden ecele gider. Kazaları otolar değil, şoförler yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder