Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

10 Şubat 2013 Pazar

Yüksek Tansiyon

Yüksek Tansiyon
Damarlar içinde akan kanın damar duvarları üzerine yaptığı basıncın stres ve fiziksel faaliyetler sırasında artması normaldir. Ancak kan basıncı devamlı olarak yüksek kalırsa, kalp ve damarlar yorulur ve damar hastalığı, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların görülme olasılığı artar. Yaşam tarzında yapılacak basit değişiklikler hipertansiyon adı da verilen yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Hipertansiyon sahibi erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazladır ve tansiyon sorunu orta yaşlardan sonra daha çok görülür. Yüksek tansiyonu olan kişilerin yüzde 90′ında hastalığın nedeni belli değildir; bu tür yüksek kan basıncına esansiyel hipertansiyon denir.
Hipertansiyonun genellikle bir belirtisi olmadığı için, çoğu zaman rutin sağlık kontrolleri sırasında keşfedilir. Hipertansiyon; felç, “mini-felç” (geçici iskemik atak – TIA), kalp krizi ve böbrek hastalığı gibi başka bazı rahatsızlıklara yakalanma riskini artırdığı için ciddiye alınmalıdır.

Nedenleri
Sigara, aşırı alkol kullanımı, oburluk, hareketsiz yaşam tarzı ve stres hipertansiyon ihtimalini yükseltir. Yaş ilerledikçe ve bazı damar hastalıkları sonucu damar duvarlarının sertleşerek esnekliğini kaybetmesi de yüksek tansiyona neden olur. Hamilelik sürecinde tansiyonun yükselmesi (preeklapsi), yaşamın ileriki dönemlerinde hipertansiyon ihtimalini arttınr. Yüksek tansiyon rahatsızlıkların temelinde genetik faktörler de yatıyor olabilir.
Anneniz size hamileyken besin değeri yüksek bir beslenme rejimi uygulamamışsa hipertansiyon riski altında olabilirsiniz. Bu durum damarların uzun süreli esnekliğini olumsuz etkiler ve doğum kilosunun düşük olmasına neden olur. Zayıf doğan bebeklerin ileride obezite, yüksek kan asidi oranı ve insüline karşı aşın hassasiyetin (bunun ardından diyabet hastalığı gelebilir) yanı sıra yüksek tansiyon sorunuyla da karşılaşmaları olasıdır. Bu semptomların tümüne birden metabolik sendrom veya sendrom X denir.
Korunma
Yüksek tansiyona neden olabilecek tüm risk faktörlerini azaltarak yüksek tansiyonu önlemeye çalışın.
  • Düzenli ve canlı egzersizler yapın.
  • Sigara içmeyin.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Aşırı alkol almaktan kaçının.
  • Fazla kilo almayın.
Fazla kilolannız kalça ve but bölgelerinde değil de, daha ziyade vücudunuzun mide ve kann kısmında toplanmışsa; kısacası “elma” şeklini aldıysanız kilo vermeniz son derece önemlidir. Erkeklerde 94, kadınlarda ise 81 santimetrenin üstüne çıkan bel ölçüsü hipertansiyon riskini az; erkeklerde 101, kadınlarda ise 89 santimetreyi aşan bel ölçüleri ise oldukça yükseltir.
Yüksek seviyede öfke, anksiyete veya diğer stresli duygular yaşanırken salgılanan adrenalin tansiyonun yükselmesini teşvik eder; bu nedenle sizi sakinleştirecek stres yönetim tekniklerini öğrenin. Bunun aksine, mutlu ve rahat olmak da tansiyonu düşürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder