Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

12 Şubat 2013 Salı

Saydam Tabaka – Sümüksel Zar Urları


SAĞLIK KÖŞESİ - GÖZ SAĞLIĞI
Adenomlarm, iyicil epitel urlarının, yağ urlarının (fibrom), v.b. yanısıra, özellikle sümüksel zar epitel urları üstünde durmak gerekir. Daha çok saydam tabaka gözakı sınırında (limbus) gözkapağı aralığına bitişiktirler. Görünümleri değişkendir. Ama her zaman, parmaksı çıkıntılardan yapılmış tomurcuklanıcı bir nitelik vardır. Bu çıkıntıların her biri, bir kılcal damar tarafından kanlandırılır. Uygulamada hiç bir zaman, bu urlara lenf düğümü büyümesinin eşlik ettiği görülmez. Teşhisi yalnızca biyopsi sağlar. Tedavi de, genellikle urun çevresinde diyatermik akımlarla dağlamadan sonra yapılan bu biyopsiyle, ışın tedavisini birleştirir. Sümüksel zarda çeşitli kistler, iyicil ve kötücül benler ve damar urları da bulunur.

İRİS URLARI
Kötücül melanomlar
İriste, bir renk değişikliği, bir iris-kirpiksi cisim iltihabı (iridosiklit), ön odaya kan oturması (hi-fema) nedeniyle, çoğunlukla da bir muayene sırasında ortaya çıkarılır. Genellikle belirgin kenarlı, boyu bir toplu iğne başından 0,5 sm’ye kadar değişebilen yuvarlak bir kütle söz konusudur. Yarıklı lambayla muayene, urun damar bakımından zengin olduğunu gösterir. Tedavi, geniş bölümsel iris çıkarma biçiminde ameliyattır. Göz ancak, çok yayılmış, yaygın ya da halkasal bir ur söz konusu olduğunda çıkarılmalıdır.
Ksantogranülom
Bu ur, çoğunlukla bir yaşından küçük çocuklarda ortaya çıkar ve tekrarlayıcı ön oda kanamalarıyla kendini belli eder. Yarıklı lambayla muayenede,
sarı renkli yerleşimi belirli bir iris uru ya da yaygın bir iris bozunu görülür. Tedavi edilmezse ikincil glokoma doğru gelişir. Tedavi, az yayılmış urlar için iris çıkarımı, daha önemlileri için ışın tedavisidir.
alıntı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder