Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

21 Şubat 2013 Perşembe

Diş Numaraları


Dişin orta hattına göre diş isimleri ve diş numaraları

Dişlerimiz;
Mine,
Dentin,
Sement ve
Pulpa’dan (diş özü) oluşur.
Dişin ağız icinde görülebilen kısmı kron olarak adlandırılır.
Kron dişin toplam uzunluğunun ücte birini oluşturur. Diş eti icine giren ve diş etinin cevrelediği kısım boyun bölgesidir. Ağız icinde görülmeyen, cene kemiği icindeki kısım ise köktür. Kök dişin toplam uzunluğunun ücte ikisini oluşturur.

MİNE
Dişin kronu (ağız icinde görülebilen kısmı) mine ile örtülüdür. Mine, vücuttaki en sert dokudur. Minenin görevlerini yerine getirebilmesi icin, sert olması gerekir. Mine, dişin ic kısımlarında bulunan hassas dokuları korur. Bu nedenle ağızda bulunan enzimlere, asitlere ve koroziv maddelere karşı direncli olması gerekir. Aynı zamanda yüksek ısı farklılıklarında da sertliğini korur. Bu sayede dondurma da yeseniz, sıcak kahve de icseniz kırılmaz
DENTİN
Dentin minenin altındaki tabakadır. Mine kadar sert değildir. Isıya ve dokunmaya karşı duyarlıdır. Dentin, yetişkin bir insan dişinin %75 ini oluşturur. Dişin kök kısmında ise sement ile örtülüdür. Ayrıca dentinin icerdiği tamir hücreleri sayesinde, yeniden dentin dokusu oluşturabilme özelliği vardır.
PULPA (Diş Özü)
Pulpa dişin en ic kısmındaki yumuşak dokuya verilen addır. Kan damarları ve sinirlerden oluşur. Kan damarları dentinin beslenmesini sağlarken, sinirler sıcak, soğuk, basınc gibi duyuların algılanmasını sağlar.
SEMENT
Dişin kökü sement tabakası ile örtülüdür. Sement ince ve kemiksi bir tabakadır, mine kadar sert değildir. Sementin görevi, diş kökünün cene kemiğine tutunmasını sağlamaktır.
DİŞLER NE İŞE YARAR?
-Dişler sindirim sisteminin bir parcasıdır, besinlerin koparılmasını ve ezilip parcalanmasını sağlarlar.
-Konuşmaya yardımcı olurlar, seslerin doğru bir şekilde cıkmasını sağlarlar.
-Estetik fonksiyonları vardır, dişler bir insanın görünümüne büyük katkıda bulunur.
-Dişler, etrafındaki destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar.
Dişler görevlerine göre farklılaşmıştır.
Kesici Dişler:
Alt ve üst cenedeki ön dişler kesici diş olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi, besinlerin kesilmesini sağlarlar. 4 tane alt cenede, 4 tane de üst cenede olmak üzere, bir ağızda toplam 8 tane kesici diş vardır.
Köpek Dişleri:
Kesici dişlerin hemen yanında, ağzın köşe bölgelerinde yer alan dişlerdir. Diş hekimliğinde kanin dişi olarak adlandırılırlar. Besinlerin koparılmasını sağlarlar. 2 tane üst cenede, 2 tane alt cenede olmak üzere, bir ağızda toplam 4 tane köpek dişi vardır.
Azı Dişleri:
Kaninlerin hemen arkasında yer alırlar. Kücük ve büyük azı olmak üzere 2 tip azı dişi vardır. Çiğneme fonksiyonu azı dişleri bölgesinde gercekleşir. Her bir yarım cenede 2 kücük azı, 3 büyük azı dişi olmak üzere, bir ağızda toplam olarak 20 tane azı dişi bulunur. 20 yaş dişleri (akıl dişleri) de azı dişleri sınıfına girer.
Diş Numaraları
Diş Numaraları
Diş Numaraları
Diş Numaraları

2 yorum: