Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

14 Şubat 2013 Perşembe

Ani ölüm ilaç ilişkisi


Sağlık Köşesi – Sağlık Genel – Ani Ölüm ve İlaç İlişkisi

Artrit, sırt ağrısı ve bircok başka ağrı icin “diklofenak” etken maddeli ağrı kesiciler sıklıkla recete ediliyor. Türkiye’de de satılan bu ilacın, ani ölüm olayları dahil kalp krizi ve inmeriskini yüzde 63 oranında artıran en riskli ilac grubunda olduğu belirtildi. Bütün bu risklere rağmen diklofenak, alternatif ağrı kesicilere göre en cok yazılan ağrı kesicikategorisinde bulunuyor.
KULLANIMI TARTIŞMALI
İlacın doğurduğu sonucların, 2004 yılında dünya capında üretimi durdurulan ve geri cağrılan “Vioxx” isimli bir ağrı kesiciyle benzer olduğuna dikkat ceken uzmanlar, benzer bir yasağın yeniden uygulanması gerektiğini savunuyor. Araştırmayı yürüten ekipten uzman Patricia McGettigan’a göre, daha etkili ve yan etkileri bakımından daha güvenli ilaclar bulunuyor.

166 BİN HASTA İNCELENDİ
Dolayısıyla, Diklofenak’ın kullanımına yasak getirilemese bile büyük oranda kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Zira, İngiltere’de yapılan araştırmalarda sadece 2011 yılında ülkede beş milyon insanın receteyle Diklofenak aldığı belirlenmişti.
İsvicre’nin Bern Üniversitesi’nde 166 bin hasta üzerinde yapılan araştırmalarda da “diklofenak”ın kalp krizi ve inme riskini dört katına kadar yükseltebildiği ortaya konmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder