Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

13 Şubat 2013 Çarşamba

Burun Tıkanıklıkları


SAĞLIK KÖŞESİ – KULAK BURUN BOĞAZ
Burun tıkanıklığı nedir ?
Burun tıkanıklığı, kişinin burnunun dolu olduğunun söylendiği bir durumdur. Bu, burnunun nefes almasının zorlaştığı anlamına gelir ve hastalar onu sık sık boşaltma dürtüsü hissedebilir. Burun tıkanıklığının kişinin burnunu tıkayan aşırı mukustan kaynaklandığı yaygın bir yanlış anlamadır. Aslında sorun mukus değildir. İltihap burun dokusunun şişmesine neden olduğunda kişide tıkalı burun meydana gelir.
Birçok vakada, burun tıkanıklığı bir tür virüsten kaynaklanır. Örneğin, kişi soğuk algınlığında bunu yaşayabilir. Alerjilerden dolayı da meydana gelebilir. Kişide virüs veya bakteriden kaynaklanan sinüs enfeksiyonu varsa da burun tıkanıklığı oluşabilir. Ek olarak, bazı kişiler burun sprey ürünlerinin aşırı kullanılmasından kaynaklanan burun tıkanıklığı da yaşayabilir.
Burun tıkanıklığı vazomotor rinit adı verilen bir durumun belirtisi olarak da gelişebilir. Bu durumu burun salgıları, tıkanıklığı ve bir hastalık veya alerjiyle ilgili olmayan hapşırıkla bilinir. Doktorlar sebebinden emin değil.

Çoğu kişi için burun tıkanıklığı geçici bir sinir bozukluğundan biraz daha fazlasıdır. Genelde çabuk, hastalık veya alerji tedavisi biter bitmez geçer. Birçok kişi tedavi için reçetesiz soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar ve antihistaminler kullanır. Ama bazı kişiler ilaçsız tedavileri tercih eder. Örneğin, salin spreyler veya damlalar kullanılabilir, buhar banyosu yağmak veya nemlendirici kullanmak da yardımcı olabilir.
Genelde, burun tıkanıklığı kişi uzandığı anda kötüye gider. Bu, rahat rahat dinlenmeyi veya uyumayı zorlaştırabilir. Bunu gidermek için kişi yatağının sırtını yükseltebilir, hatta başının altına fazladan yastık koyabilir. Bu tıkanmayı geçirmez ama dinlenmeye yetecek kadar rahatlamaya yardımcı olabilir.
Tıkanma genelde tatsız bir hastalık belirtisidir ama bazı kişiler için tehlikeli olabilir. Yeni doğmuş ve çok küçük bebekler burunlarından nefes almalılar. Alamazlarsa huzursuz olurlar ve yatıştırılmaları zor olur. Bazı nadir vakalarda, bebekte burun tıkanıklığından dolayı solunum sorunları gelişebilir.
Daha büyük çocukları da etkiler ama yaşamı tehdit eden sorunlara yol açması olası değildir. Fakat normal konuşma ve işitme gelişimine zarar verebilir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde horlamaya yol açabilir.
Kronik burun tıkanıklığı nedir ?
Kronik burun tıkanıklığı genelde horlama veya sinüs baş ağrılarıyla sonuçlanan bir durumdur ve bir dizi sebebi vardır. İnsanlarda soğuk algınlığı veya alerjilerde meydana gelen burun tıkanıklığı ve akıntısından farklıdır. Bu genelde belirtiler ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra geçer ama kronik burun tıkanıklığında belirtiler hiç geçme belirtisi göstermeden aylarca kalabilir.
Kronik burun tıkanıklığının bazı sebepleri arasında sürekli alerjiler, tahriş edicilere karşı yanıtlar, sinüs enfeksiyonlarının kronik mantar veya bakteri enfeksiyonu bulunur. Birkaç olağandışı sebep arasında gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD), bazı hormon tedavileri veya gebelikteki gibi doğal olarak yüksek hormon seviyeleri bulunur. Bu durumlardan bazılarını başta tespit etmek kolaydır, bazılarını tespit etmekse biraz zaman alabilir. Kronik mantar ve bakteri sinüzitleri önemlidir çünkü mantar sinüziti için bakteri önleyici tedavi sorunu daha da kötüleştirebilir.
Bu sebepler arasında kronik burun tıkanıklığının en açık failleri arasında alerjiler bulunur. Birçok kişi mevsimsel alerjik rinit kapar ve tıkanıklık mevsim boyunca kronikken sadece tek bir mevsimde oluşabilir. Başkalarının burun tıkanıklığı her zaman var gibi görünür, bu da toz akarları, hayvan kepeği veya küfler gibi iç mekandaki şeylere karşı alerjileri gösterebilir. Doktorlar, tıkanıklığı nelerin yarattığını belirlemek için kişilere alerji testi önerebilir ve tedavinin bir parçası olarak yaşanan çevrelerdeki böyle şeylerle teması en aza indirmeyi denemeyi önerebilir.
Kronik burun tıkanıklığı burnu tahriş eden şeylere bir tepki olabilir ve onu iltihaplandırabilir. Tütün dumanı ve başka bazı kimyasallar bu durumların en sorumluları olabilir. İnsanlarda alerji olmayabilir ama bunun yerine, duyarlılık tepkileri olabilir ve temas en aza indirilerek alerjilerde olduğu gibi belirtiler azaltılabilir.
Uzun süren tıkanıklık enfeksiyon gösterebilir ve bu, bakteri veya mantar kaynaklı olabilir. sinüs enfeksiyonları temizlenmezse ve özellikle antibiyotiklerden sonra temizlenmezse başka tedaviler denenebilir. Kronik burun tıkanıklığı olan kişilerde bu durum birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir. Aynı anda alerjiler, duyarlılıklar ve enfeksiyonlar yaşamak mümkündür.
Kronik tıkanıklığın tedavisi sebebi tespit etmekle başlar. GERD teşhis edilirse tedavi asidi azaltmaya odaklanır. Başka sebepler için doktorlar dekonjestanlar, antihistaminler, kortikostreoidler, mantar ve bakteri önleyiciler önerebilir. Ek olarak, sorunun bir kısmını hafifletebilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve günlük sinüs yıkama gibi evde tedaviler tavsiye edebilir.
Bazen ek yardım gerekebilir, özellikle burundaki yapısal sorunlar kronik burun tıkanıklığına neden oluyorsa. Bazı doktorlar adenoid alınması veya daha iyi nefes almayı desteklemek için bazı burun yapılarını düzenlemeyi önerebilirler. Bunlar, özellikle sebep burun şekli veya işlevinde yatıyorsa burun tıkanıklığını çözmeye yönelik olası cerrahi çözümlerdir.
En yaygın burun belirtileri nelerdir ?
Burun belirtileri, kişiler alerji, soğuk algınlığı, başka virüsler veya bazen enfeksiyon yaşadıklarında artar. Tahriş edici olmaya eğilimlilerdir ve tedaviyle bile tamamen temizlenemeyebilirler. Bazen insanlar burundaki sürekli iltihaptan kaynaklanan kronik burun belirtilerinden mustarip olurlar, bazılarıysa bu belirtileri bir virüs veya enfeksiyonun sonu olarak görmekten sevinir.
İlle de hastalık anlamına gelmeyen bir burun belirtisi hapşırıktır. Hapşırıklar virüs enfeksiyonunu da işaret edebilir ama burnun kendisini toz veya polenden arındırdığı bir araç da olabilir. Ek olarak bazen kişilerin hapşırma refleksi olur, mesela aydınlık gün ışığına maruz kaldıklarında. Ara sıra hapşırıklar görmezden gelinebilir ama sürekli hapşırma, özellikle alerjik türden hapşırmanın tedavi edilmesi gerekebilir.
Birçok burun belirtisi, burunda tahriş olan zarın doğrudan bir sonucudur. Burun iltihaplanmış olabilir ve bu aşırı mukus üretimine neden olur. Bu mukus burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumda, burundan nefes alıp vermek zor olabilir veya tek bir burun deliğinden nefes alınıp verilebilir, tıkanıklık güç içinde gelip gidebilir. Sümkürmek ne kadar şiddetli olursa olsun tıkanıklığı geçiriyor gibi gelmez, tatma veya koku alma becerisi gibi şeyler etkilenebilir.
Burun şişip kocaman olmuş gibi gelebilir ve sürekli sümküren kişiler sorunlarına başka bir burun belirtisi ekleyebilirler. Burnun dışındaki cilt kızarabilir ve sürekli silmekten pütür pütür olabilir. Losyonlu mendil bile bu soruna neden olabilir.
Kişilerin burun tıkanıklığı olduğunda fark ettikleri burun belirtilerinin bir başkası burun akıntısıdır. Mukus, sürekli sümkürme ve silmeye rağmen burundan akar. Genze de akabilir, bu da tahriş yaratmaya eğilimlidir. Bazı kişiler, özellikle ilk defa soğuk algınlığı veya virüs kaptılarsa boğaz ağrısı veya kaşıntısı yaşayabilirler ve bu, geniz akıntısına atfedilebilir.
Tıkanıklık ve burun akıntısı oldukça iyicil burun belirtileridir ama daha fazla dikkat gerektiren başka belirtiler de eşlik edebilir. Mukusun rengi ve mukusta kan sinüs enfeksiyonu, yani sinüziti gösterebilir. Birçok soğuk algınlığı görmezden gelinebilir ama kalıcı tıkanıklık, koyu kahverenhi veya yeşil kanlı ya da kansız mukus, boğazdaki yoğun salgılardan dolayı tıkanma veya nefes alamama hissi ve büyük bir sinüs baskısı, baş ağrısı ve/veya ateş bakteriyel enfeksiyon olduğunu gösterebilir.
Genel olarak, bu burun belirtileri görmezden gelinmemeli çünkü kendi kendine geçmeleri olası değildir. Bunun yerine insanlar antibiyotik tedavisi önerebilecek doktorlarıyla görüşebilirler. Birçok doktor, tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı ve sinüs rahatlığını destekleyen burun yıkamayı da önerebilir. Bazı kişiler soğuk algınlıkları veya kronik alerjiler gibi daha az ciddi ama yine de rahatsız edici belirtilerle baş etmek bunu düzenli olarak için kullanır.
hemensağlıkcom

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder