Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

21 Şubat 2013 Perşembe

Çocuklarda idrar Yolu Enfeksiyonları


Çocuklarda idrar Yolu Enfeksiyonları

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları sıkı takip edilmelidir.Çocukluk döneminde en cok gecirilen hastalıklar listesinde ikinci sırada yer alan idrar yolu
enfeksiyonları sadece hastalık sırasında yaşattığı sıkıntılar nedeniyle değil, tedavi edilse bile ileride yaşatabileceği riskler acısından da önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin cocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
İdrar yolu enfeksiyonu nerede ve nasıl oluşur?

Çocuklardaki üriner enfeksiyonları basit olarak alt üriner sistem (Mesane= ve üretrit)) ve üst üriner sistem (böbrek) enfeksiyonları olarak ikiye ayırabiliriz.
Alt üriner sistem enfeksiyonları daha kolay ve sorunsuz tedavi edilebilir ancak üst üriner sistem enfeksiyonlarindan “akut pyelonefrit adı” verilen böbreğe ait enfeksiyonlar bizim icin daha önemlidir. Bunun nedeni; böbreğe ait bu enfeksiyonların iyileşirken özellikle BEBEK ve ÇOCUKLARIN BÖBREKLERİNDE KALICI HASARLARA yol acabilmesidir. Bu hasarlı (skar) doku ise ileride hipertansiyon, proteinüri ve hatta son dönem böbrek hastalığına kadar ilerleyen klinik tablolara neden olabilir. Böbrek hasarı oluşumunu engelleyebilmenin tek yolu akut pyelonefritin erken tanısının konularak, uygun ve hızlı tedavi edilmesidir.
• İdrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasında, anatomik sorunlar ve fonksiyon bozuklukları önemli rol oynamaktadır.
• İdrar yolu reflüsü, idrar yolunda taş olması idrar yolu enfeksiyonunu hazırlayıcı faktörlerdir.
• Mesanenin tam olarak boşalamaması ve idrar asilliğinin azalması ile koruyucu bakterilerin kaybı da idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur.
• Genital bölgede gerek fazla sabunla temizlemeye, gerekse yeterli temizliğin sağlanmamasına bağlı olarak ortam florasının bozulması da idrar yolları enfeksiyo-
• Kronik kabızlığı olan cocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülmektedir.
Kendini nasıl belli eder?
İdrar yolu enfeksiyonları, enfeksiyonun şiddetine, alt veya üst üriner sistem enfeksiyonu olmasına ve cocuğun yaşına göre farklı belirtiler gösterse de hepsinin ortak özelliği BESLENME İSTEKSİZLİĞİ, HUZURSUZLUK, BULANTI ve BAZEN KUSMA olabilmesidir.
Yenidoğan döneminde yüksek ateş, sarılık, emmeme, kilo alamama, huzursuzluk, konvülsiyon gibi bulgular görülebilir.
Süt cocuklarında iştahsızlık, bulantı, kusma tartı alamama, ishal, kabızlık, soluk-luk, huzursuzluk gibi belirtiler gösterirken daha büyük cocuklar ise en cok karin ağrısı ve yangılı idrar yapmaktan şikayet ederler. Ayıca ateş, bulantı, kusma, bel ağrısı, sırt ağrısı, sık idrar yapma, idrar yaparken yanma, idrar yapamama gibi şikayetler olabilir. Gece yatak ıslatma nedeniyle incelenen cocuklarda, tesadüfen üriner enfeksiyonlar saptanabilir.
Çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından korumak icin nelere dikkat etmeli?
• Genital bölgenin hijyenine dikkat edilmeli özellikle kızlarda önden arkaya temizlik yapılmalı, ancak bu temizliğin sabun gibi irritan maddeler ile yapılması sonucu ortam florasının bozularak idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırladığı da bilinmektedir.
• Bu şikayeti yaşayan cocukların neredeyse yarısında kabızlık olduğu gözlemlenmiştir. Kabızlığın tedavisinin idrar yolu enfeksiyonu sıklığını azalttığı ortaya konmuştur.
• Gereksiz antibiyotik kullanılmamalıdır. Bu doğal florayı bozacağından enfeksiyon gelişimini kolaylaştıracaktır.
• İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak icin cocuk büyüdüğünde tuvalette kendi temizliğini uygun şekilde yapması, gerekli oldukca tuvalete gidip mesaneyi boşaltması konusunda uyarılmalıdır, özellikle okul cağındaki cocuklar, okulda gecirdikleri uzun saatler boyunca tuvalete gitmeden eve gelebiliyorlar, böylece idrarın uzun süre mesanede kalmasıyla enfeksiyonlara zemin hazırlıyorlar.
• Son yıllarda anne sütünün idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisinden bahseden yayınlar göze carpmaktadır.
alıntı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder