Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

19 Şubat 2013 Salı

Kulak Tıkanması


Kulak Burun Boğaz – Kulak Tıkanması

Kulak tıkanması bazı dönemler insanların başına gelen rahatsız edici hastalıklar arasında yer almaktadır. Verdiği acı ve hayatı aksatmasıyla işitmemize engel olan kulak tıkanmaları hakkında bilgileri ve tedavi yöntemlerini uzmanlar açıkladı.
Dış kulak ve dış kulak yolu: Buşon gerçek anlamda pislik değildir. Dış kulak yolundaki cildin salgısıdır. Bu salgı dış kulakyolundaki cildi infeksiyonlardan korumaya yöneliktir ve dışarıdan gelen toz ile başka partikülleri tutar. Dış kulak yolu cildindeki dışa doğru olan hareketlerle kulak kepçesine doğru atılır. Kulak salgısının koyu olması, tozlu ortamlarda bulunma veya salgının dışarıya atılmasına engel faktörler birikime yol açarlar.
Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolundan meydana gelir. Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında, tünel şeklindeki kısma verilen isimdir.

Kulak Tıkanmasının Tedavisi
Kulak zarı yakınında biriken kulak kirleri sertleşir ve işitme yolunu tıkar. Kulak kirlerinin oluşturduğu bu duvar üzerinde küçük bir delik varsa şahıs fazla az bir şekilde işitebilir. Fakat, sımsıkı örülmüş bir duvarsa tek taraflı sağırlık olur ve hekim gerektirir.
Kulak, hekim tarafından iyice incelenildikten sonra teşhis koyulur, önemsiz durumlarda pislik muayene sırasında hekim tarafından temizlenir. Ancak pislik fazla fazlaysa müdahale derhal yapılmaz. Doktor hastasına 2-3 gün süreyle günde 3-4 kez kulağındaki kiri yumuşatacak gliserin damlatmasını önerir. Daha sonra kiri çıkarmayı dener. Bu çıkarma işlemi için kulağa su fışkırtmaya yarayan bir aletten yararlanılır. Suyun 37 derece olması gereklidir.
Temizleme sırasında yavaş yavaş balmumu parçaları dışarıya çıkmaya başlar, en nihayet asıl parça çıkar. Bu parça siyahımsı ve kulak yolunun şeklini almış durumdadır. Temizlemeden sonra işitme yine normale döner. Hasta büyük bir mutluluk duyar. Çünkü nedenini bilmediği bir sağırlıktan kurtulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder